top of page
Sök
  • Susanne @ Graphiken AB

Filformat & tryckt format - PDF

Uppdaterat: 6 okt. 2021

Okej, vi går rakt på sak. Vi vill ha pdf filer när vi ska trycka. Och då med skärmärken och utfall... läs tidigare blogg-inlägg. I en pdf så samlas allt ihop och det ska inte gå så lätt att ändra, enkelt förklarat. Om man tex skickar en Word, Excel eller Powerpoint -fil för tryck så kan typsnitt och bilder flytta sig och hoppa runt, det kan även bli en helt annan font. Så blir det inte med en pdf, där blir text och design som det ser ut när man öppnar pdf:en i datorn, så länge den är sparad för tryck. (Färgerna blir rätt om skärmen är kalibrerad rätt, jag ska skriva mer om detta i annat blogg-inlägg).


Våra tryckpressar vill bara ha pdf i sina flöde för att kunna hantera filerna rätt och trycka optimalt. Vi lägger själv upp det antalet som passar bäst för just den trycksaken. Normalt trycker vi på ark som är SRA3, dvs 45x32cm. Då kan man få A-formaten upp till A3 med utfallande tryck. Ofta kommer frågan: Blir det då inte billigare om man kan lägga upp flera på arket? tja.. jo tanken är ju rätt och ganska logisk, trycket blir ju billigare eftersom det är färre papper och tryck i maskinen, men sen ska det skäras ner och ju fler upp på arket ju mer komplicerad skärning. Därför blir inte alltid mindre billigare. Bra att veta är att vi kan trycka upp till 320x760mm i vår ena digitalpress :) Större tryck än det printas på rulle i en annan teknik, alternativt trycks det i offset vid stora upplagor.


Men åter till pdf. Den ska ju även vara sparad rätt, dvs sparat för tryck (print optimized) och den ska ha rätt ICC profil, vi använder europastandard Fogra 39 när vi digitaltrycker. Finns bilder med kan dessa ligga kvar som rgb, men se till att tryckfilen verkligen exporteras till Adobe PDF (utskrift) / (print). Titta även alltid igenom pdf-filen så allt ser rätt ut innan den lämnas för tryck, kolla utfall, skärmärken och så att storleken för tryckt är rätt, dvs att det är A4 om det ska tryckas A4. Ps. Glöm inte utfall och skärmärken ;)


Har du frågor? Maila mig: susanne@graphiken.se


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page