top of page
Sök
  • Susanne @ Graphiken AB

Utfall & skärmärken!

Uppdaterat: 27 sep. 2023

Vad är det? Varför så viktigt? Jo, det viktigt när man ska trycka. När man vill att trycket går ända ut till kanten utan att det blir vita glipor och en ful kant.


Såhär.. i tryckpressen, oavsett om det är en digitalpress eller en offsetpress, blir det lite rörelse samt att papper är ett levande material som ändrar sig lite beroende på luftfuktigheten just då. När det blir denna lilla rörelse, så hamnar inte alla tryck på exakt samma plats, vi pratar om små marginaler, 0,5-1 mm. Har man då tryck "utanför kanten" som man sen skär bort så blir det snygga och fina kanter.


Vi rekommenderar att göra utfall på 3-5mm, det går ofta med lite mindre på enklare trycksaker, men ska man trycka tex häftade broschyrer behövs ofta de 5mm som rekommenderas. Då ska det inte bara räcka ut över kanten, det ska räcka runt i ryggen också när det häftas. Finns lite fler regler kring detta, men det fördjupar vi oss inte i idag,


Alltså, skapa din tryckfil i ett program som kan göra utfall (bleed) och lägga till skärmärken (cut marks). Kolla PDF-filen innan den skickas till tryck så den ser ut som bilden nedan, att trycket går utanför skärmärkena.


Behöver ni hjälp att skapa tryckfiler? Det är vårt jobb att göra detta så bara hojta till. Vi debiterar från 15 min om det är så att du bara vill ha lite hjälp att färdigställa. Vill du fixa själv och jobbar i InDesign mailar vi gärna en lathund till dig. Bara lägg ett mail till oss.


Tips! Vill du jobba själv i InDesign finns det en massa hjälp att få på Adobes sida


/ Susanne @ Graphiken


Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page