top of page
Sök
  • Susanne @ Graphiken AB

CMYK eller RGB?

Ja, vilket blir bäst vid tryck? Våra digitaltryckpressar trycker i CMYK, men vi har storformatsprinters som skriver ut i både 8 och 12 färger. Så ja, det kan kännas både svårt och lite rörigt kanske. Och vilken är skillnaden?


Det finns mycket att skriva och man kan grotta ner sig rejält. Men vi håller det enkelt här och börjar med CMYK. Cyan Magenta Yellow och Key (svart) med dessa färger kan du blanda ihop alla färger du vill trycka i, i princip, finns ju alltid undantag från allt. Så ska du trycka digitalt så som tex visitkort, flyers, broschyrer, foldrar och liknande så är det CMYK som gäller, se till att inställningarna i det program du skapar din tryckfil är inställt på det. Vad som händer annars är att vissa färger kan bli väldigt annorlunda än du tänkt dig.


Ok, vidare till RGB som används på bildskärmar med ljus bakom, tvärtemot CMYK som används för trycksaker. Färgprocessen kallas RGB eftersom färgerna som blandas är rött, grönt och blått. Men med det sagt och att det alltid finns undantag så kan vi printa med större färgbredd än CMYK, läs vidare om våra storformats tryck.


Nedan ser du skillnaden på samma färg, så som den kan skilja från skärm till tryck. Alltså, se till att du lägger dina tryck i CMYK, eller rådfrågar ditt tryckeri.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page