top of page
Susanne @ Graphiken AB

Pantone mot CMYK... vilket gäller i digitalpress?

Jag ska försöka förklara på ett hyfsat enkelt sätt, kanske inte helt enkelt om man inte kan något alls om tryckteknik eller tryckpressar, men häng med så reder vi ut en del i alla fall...


Vi börjar med digitaltryck!

CMYK står för de fyra processfärgerna Cyan, Magenta, Yellow (Gul) och Key (Svart), som tillsammans används i de flesta digitala tryckprocesser. När man trycker med CMYK blandar man dessa färger för att skapa ett stort spektrum av färger.



Används såhär: CMYK används oftast i digitaltryck, såsom laserskrivare eller bläckstråleskrivare, där blandas färgerna och appliceras i små punkter eller pixlar. Det innebär att färgerna blandas på tryckmaterialet direkt vid tryckningen.


Färgåtergivning: Eftersom CMYK är baserat på subtraktiv färgblandning (där färgerna minskar ljuset och absorberar olika färger), kan man inte återskapa exakt alla färger som man kan med Pantone, men det ger en bred färgpalett som räcker för många tryckjobb.


Fördelar: Bra för kortare serier, personliga tryck, eller tryck på olika material utan att behöva justera för olika färger. Digitaltryck är snabbare och kräver inte lika mycket förberedelse som offset. Mer priseffektivt vid mindre och mellanstora upplagor.


Nackdelar: Kan inte exakt återskapa vissa Pantone-färger, speciellt de med starka, klara nyanser som gult/orange eller "lys"lila, inte heller florucerande eller metallic färger.



Men om vi trycker offset då..?

Pantone är ett färgsystem som använder specifika färgrecept (Pantone Matching System, PMS) för att skapa exakta färger. Istället för att blanda CMYK-färger som i digitaltryck, använder man i Pantone tryckfärger som redan är blandade och finns i färdiga färgtoner.



Användning: Vid offsettryck använder man separata färger (Pantone-färger) i tryckpressen. Varje färg appliceras på pappret med en egen tryckplåt. Pantone-färger används ofta för att säkerställa exakt färgmatchning, t.ex. i logotyper, varumärken eller när en viss färg är kritisk för att upprätthålla konsekvens.


Färgåtergivning: Pantone kan återskapa exakt den färg som önskas, eftersom varje Pantone-färg är en specifik blandning av pigment som ger en konsekvent resultat. Vid olika material kan dock samma Pantone upplevas som olik, tex kan det skillja på ett obestruket (matt) och på ett bestruket (glankt/gloss) papper.


Fördelar: Perfekt för varumärkesfärger eller när en exakt färgåtergivning är avgörande. Pantone-systemet tillåter ett bredare färgutrymme än CMYK, särskilt för färger som inte kan reproduceras exakt med CMYK-blandningar.


Nackdelar: Det krävs fler tryckplåtar, vilket gör offsettryck mer kostsamt och tidskrävande. Dessutom kräver det längre förberedelse och är inte lika flexibelt som digitaltryck när det gäller små upplagor.



Vi sammanfattar


CMYK (Digitaltryck): Används för att blanda färger på plats i tryckprocessen och är mer flexibel och kostnadseffektiv för små upplagor eller tryck på olika material. Men, det är inte lika exakt som Pantone för vissa färger.


Pantone (Offset): Används för att få exakt färgmatchning och är idealiskt när färgnoggrannhet är avgörande (t.ex. för logotyper eller varumärken). Det kräver dock mer förberedelse och kan vara dyrare för små upplagor.


Så, om du behöver en exakt färg som inte kan återskapas exakt med CMYK, eller om du har ett varumärke som kräver en konsekvent färg hela tiden, då är Pantone i offsettryck det bästa valet. Om du behöver snabbhet och flexibilitet och inte kräver extremt exakt färgmatchning, kan digitaltryck med CMYK vara det bästa alternativet.


Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page