top of page
Sök
  • @graphiken

Hur kan vi jobba och leva mer klimatsmart?

För att bromsa klimatförändringarna som påverkar planeten måste vi ändra hur vi lever. Du kanske vill och försöker ändra din livsstil, men undrar hur? Vi här på @Graphiken trycker t.ex. på klimatkompenserat papper och vi källsorterar. Men vad kan man som enskild människa göra?


KÄLLSORTERA

Mycket av det som du slänger i soporna går säkert att sortera. Att nöja sig med att bara panta burkar och flaskor är absolut en bit på vägen, men det går att göra mer. Till exempel så kan plast, kartong, metall och glas till återvinningen också. Givetvis finns det platser där batterier, elektronik och annat miljöfarligt avfall kan sorteras. Om du dessutom skapar en kompost i trädgården, på balkongen eller i källaren, så är det inte mycket så kallat ”brännbart” som blir kvar i soppåsen.


TVÄTTA FULLT

En halvfull disk- eller tvättmaskin förbrukar lika mycket som en full. Därför är det bra att fylla helt innan du sätter igång och tvätta gärna på kvällen. Dagens vitvaror är bättre för miljön än äldre maskiner, så kolla hur gamla dina maskiner är, kanske är det läge att byta ut. Och om det är soligt ute när tvättmaskinen gått klart, häng-torka kläderna utomhus i stället för i torkskåpet! Det luktar ju så gott om soltorkade kläder också ( :PLANERA MÅLTIDERNA - OCH ÄT VARIERAT

Det krävs inte mycket för att bli mer klimatsmart vid matbordet. Överkonsumtion är ett miljöproblem, och i Sverige uppkommer runt 1,3 miljoner ton matavfall per år. Produktionen som går åt till mat som sedan slängs motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Genom att planera dina måltider bättre, och på så sätt slippa slänga mat som blivit dålig i kylskåpet, gör du miljön en stor tjänst.

Ett annat sätt att äta klimatsmart är att variera kosten. Och: ju mer närproducerat, desto mer klimatsmart!

HANDLA SMART

Vår överkonsumtion sträcker sig inte bara till livsmedel. Om hela världen konsumerade lika mycket som vi svenskar skulle det krävas över fyra jordklot för att hålla uppe den livsstilen.Tänk efter innan du köper något nytt. Köp vintage! Kan du laga dina skor i stället för att köpa ett par nya? Vill du läsa? Låna en bok på biblioteket! Detta är bara några enkla sätt att påverka både miljön och plånboken.


28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page